Второй фестиваль немого кино и современной музыки "Німі ночі"




Задум цього фестивалю невблаганно визрівав і виразнішав кілька років поспіль. Спершу було несамовите захоплення непроминальною актуальністю й художньо-естетичною своєрідністю німого кіно, солодкавими, а подекуди й моторошними, чарами тьмяних чорно-білих відбитків.
Отже спочатку була Краса.
Потім було приголомшливе й болісне усвідомлення подиву гідного факту, що чи не єдина справді велика епоха українського кінематографу так сливе ніколи й не була достойно представлена в сучасності. Майже цілковита відсутність образів та естетичних кодів німого кіно в сучасному українському мистецькому дискурсі засвідчила справжню національно-культурну амнезію. І як результат – нездатність говорити. В певному сенсі німе кіно є метафорою травматизованості сучасної української культури, її глухоти щодо минулого, а відтак і неспроможності сказати щось актуальне й вартісне нині, щось достойне бути закарбованим у майбутньому.
Так з’явилась Німота.
Німе кіно не вміє крикнути про своє існування на повний голос – не вміє боронитися. Тому нам захотілось його захистити: ми вирішили подарувати йому голос. Новий, дзвінкий, молодий голос. Ми запросили українських та іноземних сучасних музикантів, аби вони заново навчили німе кіно мови. Цього разу музичної. Бодай пошепки.
Так постала Тиша.
Потім було усвідомлення вражаючої порожнечі в знаннях сучасників про роль і внесок українських акторів, режисерів, операторів у розвиток європейського та світового кінематографу. І тоді ми вирішили нагадати про постаті, які звеличували нашу культуру, як в Україні, так і закордоном, - й зібрали програму з шедеврів українського та іноземного німого кіно, до творення якого долучилися українські митці. Коли ми збагнули, що без акторів-еміґрантів, наша культура й далі лишатиметься «недоукомплектованою», неповною, втятою, ми вдалися до акту мистецької «репатріації» наших великих митців, який, сподіваємося, колись нарешті дозволить нам позбутись родового прокляття самозабуття.
Тому цього року «титулами сетів» на рівних стали Віра Холодна, Семен Свашенко таГригорій Хмара, Анна Стен.
Бо так відроджується Пам’ять.
І останнє. Свого часу комуністичному режимові майже вдалося знищити не тільки українську інтеліґенцію, а отже українську культуру, але й художні артефакти, що свідчили про неї як про розвинену європейську культуру з міцними урбаністичними традиціями. Тоді було заборонено шедеври українського німого кіно, як такі, що поновлювали пам’ять про місто, як про лоно української культури.
Тому ми започатковуємо цей фестиваль у Місті. В місті, де створено найбільші шедеври українського німого кіно, що увійшли в світовий культурний фонд і вплинули на формування універсальної кіномови, але тепер, на жаль, більше знані за кордоном, ніж на батьківщині. В місті, середземноморські чари якого створили фантастичні кінообрази, що не блякнуть попри старість плівки.
В Одесі.
Бо так відновлюється Справедливість.





Лекції та презентації

Морська галерея, Морвокзал
13.00 – 14.00
Jimmy_poster
Виставка колекції автентичних українських кіновидань 1920-х років з особистого архіву відомого журналіста Вахтанга Кіпіані.
25 раритетних українських журналів і газет, що виходили в Україні в 1920-х роках, демонструють потужність українського кіноринку німого періоду: 1926 року Україна стає другим після США експортером кінопродукції до Німеччини - європейського лідера в кіносфері. Крім десятків фільмів, що створюються щороку, в цей час виходить низка періодичних видань: журнали "Кіно", "Фото-кіно", Екран",  газети "Кінотиждень", "Кіногазета" тощо. Побачити й погортати періодику, якій майже 90 років, можна буде на виставці.
14.00 – 15.00
out
Лекція та кінопоказ "Одеський відео-арт 1990-х рр."
Одеське художнє середовище 90-х років стало значним чинником формування обличчя українського медіамистецтва. Зокрема саме одеському відео-арту була притаманна характерна риса використання спадщини німого кіно як постмодерної цитати.
Лектор - Яніна Пруденко, кандидат філософських наук, доцент кафедри культурології НПУ імені М.П. Драгоманова;
куратор форуму медіамистецтва Україна нових медіа (2011);
куратор Відкритого архіву українського медіамистецтва (Фундація ЦСМ - Центр Сучасного Мистецтва, Київ).
15.00 – 16.00
Ju
Лекція та кінопоказ «Польський відео-арт 1990-2000-х рр.». Лектор – Юстина Яблонська, представник Filmoteka Narodowa (Польща, Варшава).
16.00 – 17.00
ZVENIGORA_02
Презентація dvd -колекції української німої кінокласики "УКРАЇНСЬКЕ НІМЕ". Унікальна колекція кращих українських німих фільмів у супроводі сучасної музики.


Музичні кіноперформанси


ДЕННИЙ СЕТ. Присвята Івану Замичковському, Морська галерея
18.00 – 19.00
pola_negri

БЕСТІЯ, або КОХАНКА АПАША, 1917, реж. Олександр Гертц
В ролях: Пола Негрі, Вітольд Кунцевич, Ян Павловські
музика: DZIEWCZĘCA PATOLOGIA PRASKA (Польща)
19.00 – 19.30
ПЕРЕРВА
19.30 – 20.30
2dni_poster

ДВА ДНІ, 1929, реж. Георгій Стабовий
В ролях: Іван Замичковський, Сергій Мінін, Валерій Гаккебуш
музика: Dj U - RA (Україна, Київ)
НІЧНИЙ СЕТ. Присвята Миколі Надемському, причал яхт-клубу
21.30 – 22.30
passion_of_joan_of_arc_movie_poster

СТРАСТІ ЖАННИ д'АРК, 1928, реж. Карл Теодор Дрейєр
В ролях: Рене-Жанна Фальконетті, Ежен Сильвен, Андре Берлі, Мішель Симон, Антонен Арто
музика: ЮРІЙ КУЗНЄЦОВ (Україна, Одеса)
22.50 – 00.00
zwenigora-poster

ЗВЕНИГОРА, 1927, реж. Олександр Довженко
В ролях: Микола Надемський, Семен Свашенко, Лесь Подорожний, Поліна Скляр-Отава.
музика: FUTURETHNO (Польща)


MUTE NIGHTS PARTY

Причал яхт-клубу, Морвокзал
00.00 – 01.00
Jam-session ЮРІЙ КУЗНЄЦОВ & FUTURETHNO
Одразу по закінченню нічного кіносету фестивалю блискучий джазовий імпровізатор ЮРІЙ КУЗНЄЦОВ заграє Jam з польським колективом FUTURETHNO: клавіші, скрипка, контрабас, перкусія та грамофон в спільній nu-jazz імпровізації.
01.00 -
Dj set by
Dj MARTECZKA (Варшава)    Dj U-Ra (Київ)                    Dj MONOLA (Варшава)
Dj_MarteczkaDj_U-RaDj_Monola
Автор лаунж-стилю Funkfusion, піонер українського лаунж-руху, невтомний експериментатор з джазфанком, лаунжем та хаусом, резидент найбільших київських нічних клубів, Dj U-Ra розпочне after-party фестивалю "Німі ночі 2011". Польські Dj MONOLA та Dj MARTECZKA, незабутні провокаторки варшавської діджей-сцени, які грають не тільки музику, але також розбишацькі фрікові ролі, стануть за пульт о 01.30.
SPECIAL FESTIVAL GUEST Dj VADIM ABRAMOV (Київ).
Abramov
Dj VADIM ABRAMOV постав на столичній клубній сцені 2010 року й за неповний рік зарекомендував себе як талановитий музикант та ввійшов в топ київських діджеїв. Увагу клаберів Dj VADIM ABRAMOV привернув не тільки якісним міксом клаб, вокал, диско, латино, соул, фанк та хаус-музики, але також непересічним стилем самопрезентації: сети Dj VADIM ABRAMOV - це епатажні та відверті музичні Dj-перформанси, в яких значну роль відведено акторській грі та танцювальній пластиці.
Харизматичний та артистичний, талановитий організатор концептуальних закритих вечірок, шоумен Dj VADIM ABRAMOV став улюбленцем київської клубної молоді, знудженої від  "гламуру" та "статусності".
Встиг пограти в Sky Art Cafe, Arena Concert Plaza, XLIB разом з такими зірками як Hanna Haïs, Frédéric Beigbeder та Roisin Murphy.


Дополнительная информация
В этом году фестиваль немого кино и современной музыки "Немые ночи" пройдет нон-стоп с полудня 25 июня до утра 26 июня в "Морской галерее" и на причале Яхт-клуба Морвокзала Одессы — традиционных локациях фестиваля.

Дневная программа фестиваля (13.00 — 18.00) будет состоять из презентаций, лекций по истории немого кино, украинского и польского видео-арта. В ее рамках также будет презентована уникальная dvd -коллекция украинской немой киноклассики в сопровождении современной музыки "Українське німе".

Дневной сет традиционно пройдет с 18.00 до 21.00 в "Морской галерее". В программе - фильмы "Два дня" (1927) в музыкальном сопровождении Dj U—Ra (Киев) и "Бестия" (1917) с секс-символом американского кино Полой Негри, которую озвучит польский диджейский дуэт Dziewczeca Patalogia Praska.

Ночной сет под открытым небом откроет шедевр мирового кино "Страсти Жанны Д'Арк" (1928) в сопровождении легендарного пианиста -импровизатора Юрия Кузнецова. Завершит программу киноперформансов умопомрачительная фантасмагория Александра Довженко "Звенигора" (1927), которую представит польский джаз-бенд Futurethno.

В полночь стартует джем-сейшн при участии Юрия Кузнецова и Futurethno, после которого состоится after-party для гостей фестиваля: сеты играют Dj VADIM ABRAMOV (Киев), Dj U — RA (Киев), Dj MONOLA (Польша), Dj MARTECZKA (Польша).

Билеты:
программа лекций и презентаций - free
дневной сет - 50 грн.
ночной сет - 60 грн.
Mute Nights Party - free


http://mutenightsfestival.com/

Время
25 Июнь 2011 г. в 18:00 - 26 Июнь в 4:00

Место проведения
причал яхт-клуба Морвокзала
Приморская, 6
Odessa, Ukraine


Комментариев нет:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...